Home / Moda / Zdrowie / Arbuz – to ważny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to ważny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to znakomity owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie jest dziko. W uprawie znany istnieje z ok. 1500 r. p.n.e., a na Stary Kontynent trafił tylko w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu, jednak obecnie w XIV wieku na placu Polski oczywistych istniałoby kilka grup tego efekcie. 

Obecnie w Europie robi się arbuzy w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, na Węgrzech, Bułgarii, Rumuni i na południu Rosji. W Polsce ma się go rzadziej, zwłaszcza w cieplarniach zaś są to formy mniej słodkie w zderzeniu z owocami z południa Europy. Arbuzy potrafią być wszystkie lub duże, o kolorze skórki od jasnozielonego do ciemnozielonego, przeplatanymi jaśniejszymi paskami. Najczęściej spotykanym kolorem miąższu jest jasnoczerwony, tylko są i inne mniej atrakcyjne odmiany, w których miąższ ma kolor ciemnobrązowy, pomarańczowy, żółty, różowy lub biały. 

100 g tego owocu to prawie 30 kalorii (kcal) – nie jest wówczas zbyt kaloryczny. W medycynie prostej był antidotum na podagrę, podrażnienie wątroby i trudności z wydaleniem moczu. W miąższu arbuza znajduje się ok. 92% wody, reszta to cukry i błonnik pokarmowy. Arbuzy są też trochę witamin a soli mineralnych. Żywieniowo arbuz jest lubiany ze względu na budowa witamin tj: beta-karotenu (witamina I) oraz witaminy C, w ściślejszym stopniu witamin: B1, B2, B5 i B6 oraz minerałów tj: magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Arbuzy są niezwykle orzeźwiające i dobrze gaszą pragnienie. Przyjemny i wzmacniający smak zawdzięcza arbuz zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego, ale arbuz to silne źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy (likopen jest oczywisty ze swojej kwalifikacje do ograniczenia ryzyka wielu różnych typów nowotworów) oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy są i słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Dzięki sporej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jego miąższ i sok sugeruje się podawać chorym w stopniach podgorączkowych. Jest także dobry w działaniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy uczucia i nerek. Dzięki błyszczącej powłoce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, miąższ arbuza zachowuje niższą temperaturę niż otaczające powietrze, co potęguje wrażenie świeżości. Sok z arbuza wpływa tonizująco na skórę, wprowadzone w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany istnieje oraz jako prawdziwy sposób przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre wyniki daje wcieranie soku z owocu w skórę wokół oczu, albo okłady z plastrów tego wyniku na brodzie oraz szyi. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.

Kupując arbuzy, należy sprawdzić, czy wynik jest rozważny oraz prawy do spożycia. Najczęściej kupujący pukają w jego skórę gdy wydaje głuchy dźwięk, to stanowi, że jest pełnoletni i piękny. Arbuzów nie można za długo przechowywać. Że mamy zamiar przechować arbuza, więc dokładnie w sumy (jeżeli nie jest za dojrzały, może być nawet kilkanaście dni), a pokrojone kawałki – owinięte folią w lodówce (maksymalnie 3 dni). Pokrojone kawałki powinno się kupować tylko pod warunkiem, że sprzedawca podzielił owoc przy nas. Zbyt długo będące przekrojone arbuzy mogą mocno się zepsuć. Arbuzy doskonale kształtują się do deserów, sałatek.

About admin

Check Also

Na pewno znacie ten scenariusz z informacji telewizyjnych – opiekuńcza mama z uśmiechem proponuje swoje dobre dzieci sokiem owocowym, wiedząc że dba o ich zdrowie.

Na pewno potraficie ten scenariusz z informacji telewizyjnych – opiekuńcza mama z uśmiechem częstuje swoje …