Strona główna / Moda / Zdrowie / Arbuz – to ważny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to ważny owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze centralnych i południowych rejonów Afryk

Arbuz – to znakomity owoc, duży wartości odżywczych – pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie jest dziko. W uprawie znany istnieje z ok. 1500 r. p.n.e., a na Stary Kontynent trafił tylko w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu, jednak obecnie w XIV wieku na placu Polski oczywistych istniałoby kilka grup tego efekcie. 

Obecnie w Europie robi się arbuzy w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, na Węgrzech, Bułgarii, Rumuni i na południu Rosji. W Polsce ma się go rzadziej, zwłaszcza w cieplarniach zaś są to formy mniej słodkie w zderzeniu z owocami z południa Europy. Arbuzy potrafią być wszystkie lub duże, o kolorze skórki od jasnozielonego do ciemnozielonego, przeplatanymi jaśniejszymi paskami. Najczęściej spotykanym kolorem miąższu jest jasnoczerwony, tylko są i inne mniej atrakcyjne odmiany, w których miąższ ma kolor ciemnobrązowy, pomarańczowy, żółty, różowy lub biały. 

100 g tego owocu to prawie 30 kalorii (kcal) – nie jest wówczas zbyt kaloryczny. W medycynie prostej był antidotum na podagrę, podrażnienie wątroby i trudności z wydaleniem moczu. W miąższu arbuza znajduje się ok. 92% wody, reszta to cukry i błonnik pokarmowy. Arbuzy są też trochę witamin a soli mineralnych. Żywieniowo arbuz jest lubiany ze względu na budowa witamin tj: beta-karotenu (witamina I) oraz witaminy C, w ściślejszym stopniu witamin: B1, B2, B5 i B6 oraz minerałów tj: magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Arbuzy są niezwykle orzeźwiające i dobrze gaszą pragnienie. Przyjemny i wzmacniający smak zawdzięcza arbuz zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego, ale arbuz to silne źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy (likopen jest oczywisty ze swojej kwalifikacje do ograniczenia ryzyka wielu różnych typów nowotworów) oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy są i słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Dzięki sporej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jego miąższ i sok sugeruje się podawać chorym w stopniach podgorączkowych. Jest także dobry w działaniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy uczucia i nerek. Dzięki błyszczącej powłoce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, miąższ arbuza zachowuje niższą temperaturę niż otaczające powietrze, co potęguje wrażenie świeżości. Sok z arbuza wpływa tonizująco na skórę, wprowadzone w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany istnieje oraz jako prawdziwy sposób przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre wyniki daje wcieranie soku z owocu w skórę wokół oczu, albo okłady z plastrów tego wyniku na brodzie oraz szyi. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.

Kupując arbuzy, należy sprawdzić, czy wynik jest rozważny oraz prawy do spożycia. Najczęściej kupujący pukają w jego skórę gdy wydaje głuchy dźwięk, to stanowi, że jest pełnoletni i piękny. Arbuzów nie można za długo przechowywać. Że mamy zamiar przechować arbuza, więc dokładnie w sumy (jeżeli nie jest za dojrzały, może być nawet kilkanaście dni), a pokrojone kawałki – owinięte folią w lodówce (maksymalnie 3 dni). Pokrojone kawałki powinno się kupować tylko pod warunkiem, że sprzedawca podzielił owoc przy nas. Zbyt długo będące przekrojone arbuzy mogą mocno się zepsuć. Arbuzy doskonale kształtują się do deserów, sałatek.

O admin

Sprawdź także

Masaż znajduje szerokie użycie w kosmetyki i kosmetologii.

REKLAMA: kurs masażu Bydgoszcz Masaż znajduje wielkie wykorzystanie w kosmetyk i kosmetologii. Różnorodność form tego …