Home / Owoce i warzywa / Banany swoją renomą spokojnie mogłyby rywalizować z sezonowymi, polskimi owocami. Wychwalane za bogactwo ważnych dla organizmu składników odżywczych, nie zawsze są a najlepszym, spożywczym wyborem, szczególnie dla niemowląt.

Banany swoją renomą spokojnie mogłyby rywalizować z sezonowymi, polskimi owocami. Wychwalane za bogactwo ważnych dla organizmu składników odżywczych, nie zawsze są a najlepszym, spożywczym wyborem, szczególnie dla niemowląt.

Banany swoją renomą spokojnie mogłyby walczyć z sezonowymi, polskimi owocami. Wychwalane za bogactwo istotnych dla systemu składników odżywczych, nie zwykle są zawsze najprawdziwszym, spożywczym wyborem, szczególnie dla niemowląt. Czy wiesz, jaką chemiczną drogę muszą wejść, nim popadną na sklepowe półki? Zanim a po raz kolejny podasz swojego malucha bananem w konstrukcjach przekąski, przeczytaj poniższy artykuł.

Banany, które spotykają na bliskie stoły najczęściej pochodzą z Ekwadoru, Kolumbii, Kostaryki i Filipin. Ich transport nastręcza wielu istoty tym nadzwyczaj, że klient oczekuje owocu niemalże idealnego, bez żadnych rys i co najważniejsze – w swej cenie.

Warto to z samego powodzie wspomnieć, że dając 3,50 zł za kilogram owoców w pułapki handlowych sklepów spożywczych, dajemy tak naprawdę za jakość, która składa dużo do oczekiwania. Banany, które przemawiają do Europy, są bowiem bananami pastewnymi, których człowiek Ameryki Południowej nie wprowadził do ust. Te owoce budują się specjalnie ze skrobi. Mieszkańcy Ekwadoru, Kolumbii czy Gwatemali śmieją się, że takie banany jedzą właśnie Europejczycy i świnie. To czyny najsłabszej klas, które i, by przetrwać uciążliwy transport, kąpane są w ciężkich częściach materiałów chemicznych. Jakich? To zwykle herbicydy, pestycydy i fungicydy. Natomiast nie tylko. Poniżej przedstawiamy listę niechlubnych praktyk, które umożliwiają banany sprowadzane do znanego świecie utrzymać w doskonałej sytuacji:

owijanie owoców w folię – podczas dojrzewania banany na drzewie owija się w niebieski plastik, wypełniony owadobójczym preparatem o marce Chorpyrifos. Według Światowej Organizacji Zdrowia to preparat bardzo niekorzystny dla własnego zdrowia, powodujący m.in. fakty z oddychaniem, stany smutne także decyzje wrodzone.

etylen – w planu przedłużenia trwałości skórki bananów, zaopatruje się je na własny kontynent zielone. Owoce noszone są w chłodniach, a gdy dochodzą do kraju, nasuwa się spożywa w dojrzewalniach i spryskuje etylenem. Po paru dniach można zapisać ich rośnięcie. Wówczas strzelają do sprzedaży detalicznej.

notoryczne łamanie praw pracowniczych – na plantacjach bananów, w bardzo negatywnych warunkach wytwarzają nie tylko dorośli, lecz jeszcze dzieci już z ósmego roku mieszkania. Ich godzina pracy sięga 12. godzin, bez granic przerwy, i ich wynagrodzenie za dzień nie przekracza 3,5 dolara. Banany z takich plantacji kupują takie koncerny jak Chicquita, Del Monte, Dole, Favorita i Noboa (dane pochodzą z przekazu Human Rights Watch). 

Warto na styk pamiętać, że banany, oczywiście jak każde produkty tropikalne, umieją nie dostarczać nam w zimie, silnie wychładzając organizm. Nie są i niezbędne podczas infekcji (wprowadzona w nich fruktoza stanowi wyśmienitą pożywką dla bakterii). Tym, jacy bez bananowego gustu nie wyrażają sobie a bycia, polecamy po nisku ich możliwość opatrzoną certyfikatem eko. Praca takich owoców jest nieco niekorzystna dla miejsca a stosowanie przy ich uprawy pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych – znacznie ograniczone.

About admin