Strona główna / Moda / Zdrowie / Coraz modniejsze ostatnimi czasy usunięcie z diety nabiału

Coraz modniejsze ostatnimi czasy usunięcie z diety nabiału

Coraz popularniejsze ostatnimi etapy wyłączenie z diety nabiału zapewne istnieć szkodliwe dla zdrowia – ostrzegają brytyjscy naukowcy. Pozbawiony produktów mlecznych schemat żywieniowy zagraża kondycji układu kostnego w późniejszym czasie bycia. Uwagą jest niedobór wapnia i indywidualnych cennych elementów dla organizmu, które powinny być odpowiednio uzupełniane.

Badanie wykonane przez National Osteoporosis Society pokazało, że co piąty młody Brytyjczyk poniżej 25 roku życia zmniejsza lub całkiem ogranicza nabiał w naszej diecie. Sondaż obejmujący 2000 osób ponadto pozwolił się dowiedzieć, że 70% ankietowanych stosuje lub używało jakieś diety. Autorzy badania wskazują, że dietetyczne mody często zdarzają negatywne produkty dla zdrowia. W sukcesu nabiału mowa zwłaszcza o niedoborach wapnia, jakie w dojrzalszym wieku mogą objawić się przyczyną szkód powstałych w tkance kostnej i dotyczącą spośród ostatniego osteoporozą. Rzecznik British Nutrition Foundation dodaje jednak, że samo zrezygnowanie z materiałów mlecznych nie musi być trujące dla organizmu – istotne istnieje jednak, by zapewnić mu odpowiednią dawkę wapnia wynikającą z drugich źródeł. Wśród nich o wspomnieć o płatkach zbożowych, pieczywie, rybach, orzechach, zielonych warzywach liściastych, nasionach czy roślinach strączkowych. Oprócz tego, na zbycie odpowiedzialne są produkty wzbogacane wapniem, na dowód mleko ryżowe, sojowe albo też migdałowe.

Nietolerancja laktozy dotyka mniej dużo co czwartego Polaka, przy czym większość przykładów stanowi o charakterze przejściowym. Laktoza to cukier mleczny (dwucukier) odkładający się z glukozy i galaktozy, w prostej postaci występuje wyłącznie w mleku ssaków. Ma szacunek na wzrost zmysłu zapachu i gospodarkę hormonalną, reguluje łaknienie, i przede wszystkim jest źródłem energii przyswajalnej przez organizm w wyraźny sposób. Za wchłanianie laktozy widoczna jest laktaza, czyli enzym jelita cienkiego pozwalający rozkładać laktozę na cukry proste. Laktoza wydobywa się w mleku i materiałach mlecznych, a wtedy jogurtach, maślankach, kefirach, jasnych i żółtych serach, lodach, śmietanach etc. Niewielkie jej liczby mają również słodycze, wędliny, produkty gotowe, czekolada, a nawet niektóre leki. Nietolerancja laktozy może wynosić charakter wrodzony lub wtórny, przy czym druga odmiana jest zdecydowanie częściej. Przy nietolerancji wtórnej enzym laktaza znacznie się zmniejsza lub całkowicie zanika, czego przyczyn należy znajdować w uszkodzeniach nabłonka oraz kosmków jelitowych. Objawami nietolerancji są mdłości, wzdęcia, biegunka, kolka, gazy i ból brzucha odczuwane po spożyciu produktów dużych w laktozę. By poprawnie zdiagnozować nietolerancję, potrzebne jest zastosowanie szeregu badań – w tym pH stolca, testu doustnego podawania laktozy, worodowego testu oddechowego czy badania wycinka jelita grubego.

O admin

Sprawdź także

Masaż znajduje szerokie użycie w kosmetyki i kosmetologii.

REKLAMA: kurs masażu Bydgoszcz Masaż znajduje wielkie wykorzystanie w kosmetyk i kosmetologii. Różnorodność form tego …