Strona główna / Ciekawostki / Cytryna jest produktem płynącym z Chin

Cytryna jest produktem płynącym z Chin

Kiedy poranne kroki prowadzą nas do kuchni, pierwsza rzecz, jaka wynika w swej głowie to odruch wypicia kawy czy herbaty. A co, gdybyśmy zaczynali dzień z szklanki czystej wody (zapewne być o temperaturze pokojowej) z sokiem z połowy cytryny? Jeśli damy także łyżeczkę miodu i szczyptę soli stworzymy naturalny izotonik. Zadbajmy o własny przypływ sile na pełen poranek. Cytryna jest wynikiem wychodzącym z Chin, oraz do Europy przybyła już w Średniowieczu. W chwili obecnej robiona istnieje w polskich domach, jako roślina ozdobna, ale zwłaszcza w obiektach kulinarnych. Swoje bogactwo zawdzięcza witaminie C, B1 oraz kwasowi cytrynowemu. Ponadto szybko i wszechstronnie oddziałuje na nasz układ.

Od dawien dawna wykorzystuje się cytrynę ze względu na jej długą zawartość witaminy C, pomijając przy tym efekty mającej jej doskonalsze stężenie jak np.: czarną porzeczkę czy kiwi. Nie mniej zawsze jest duża polecenia ze powodu na nasze marki lecznicze. Najczęściej polecana jest dzisiaj przy przeziębieniach dla wspomagania układu immunologicznego i bliższego powrotu do zdrowia. Powszechnie łączona jest profilaktycznie w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Ciepła woda z dodatkiem cytryny wykazuje również właściwości bakteriobójcze, wystarczy przepłukać nią gardło przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz migdałów. Wyciąg z cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w wątrobie sprzyja poprawie jej istnienia.

Sama cytryna była brana teraz w przyszłych czasach, choćby dlatego, że posiada właściwości antyseptyczne. Odkażano nią rany, uczestniczyła w przyspieszeniu gojenia się siniaków, a też dobrze oddziałuje na krzepnięcie krwi. Stosując ją zewnętrznie na przestrzeń skóry, można zobaczyć jej zbawienne funkcjonowanie w potyczce z przebarwieniami i zaskórnikami. Podobno opóźnia pojawianie się zmarszczek i ułatwia leczenie trądziku. Cytryna stanowi wysoce powszechnie używana do wielu „braków” w kuchni. Dodawana jest do sałatek czy np. ryb oraz owoców morza, ponieważ jony H+ kontaktując się z trymetyloaminą, odpowiadającą zbyt kilku przyjemny zapach. Spośród obecnego połączenia powstaje związek o specyfice soli, który pozwala całkowite usunięcie zapachu. Ważnym zagadnieniem jest i, ile cytryny powinno się spożywać? Niestety jednoznaczna zdaj nie powstała, a sama cytryna dodawana do sałatek, posiłków, miodu czy herbaty winna stanowić właściwą dawką dziennego spożycia. Dość kontrowersyjnym wynikiem badań laboratoryjnych, wykonywanych w układzie 20 lat przez któregokolwiek z najkonkretniejszych producentów leków, jest rzeczenie, iż cytryna zabija komórki nowotworowe aż w 12 przypadkach m. in.: nowotwory jelit, piersi, prostaty, trzustki i płuc. Wykazał on, iż owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna – czyli lek stosowany przy chemioterapii, pozwalający tylko na ograniczenie wzrostu komórek nowotworowych. Te działające właściwości podobno jest tylko cytryna mrożona. W restauracjach często używana jest wszelka cytryna, ponieważ nic nie pewno się zmarnować. Wystarczy umytą cytrynę włożyć do zamrażarki, i kiedy będzie obecnie bardzo dużo zmrożona należy zetrzeć ją na tarce. Cytrynę w takiej cechy możemy stosować w kuchni do sałatek, lodów, zup, sosów itp.

Dość kontrowersyjnym wynikiem badań laboratoryjnych, prowadzonych w toku 20 lat przez drinka z najkonkretniejszych producentów leków, jest ustalenie, iż cytryna zabija komórki nowotworowe aż w 12 przypadkach m. in.: nowotwory jelit, piersi, prostaty, trzustki i płuc. Pokazałeś on, iż owoce drzewa cytrynowego działają 10000 razy dużo niż Adriamycyna – czyli lek używany przy chemioterapii, pozwalający tylko na spowolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Te uzdrawiające właściwości może ma tylko cytryna mrożona. W restauracjach często brana jest wszelka cytryna, ponieważ nic nie że się zmarnować. Wystarczy umytą cytrynę wprowadzić do zamrażarki, i skoro będzie obecnie bardzo dobrze zmrożona należy zetrzeć ją na tarce. Cytrynę w takiej strony możemy korzystać w kuchni do sałatek, lodów, zup, sosów itp.

Dużo spośród nas kontroluje swoje ciśnienie tętnicze krwi na bieżąco, ponieważ jak jest ono sprzedaż wielkie, może wywoływać do wielu problemów zdrowotnych. Spośród tegoż sensu istotne jest by kontrolować ten pewien z podstawowych parametrów, które powinniśmy śledzić. Przy dużym ciśnieniu nie powinniśmy od razu się martwić, lecz sprawdzić, w który naturalny sposób wolno je obniżyć. Analizy naukowców z Uniwersytetu w Chile ujawniły, że witaminy C i E mają pozytywny nacisk na polski system krwionośny. Badania zostały zrealizowane na części 120 ludzi z nadciśnieniem i były 8 tygodni. Wykazały one ważny spadek ciśnienia i dostosowanie jego poziomu u badanych. Zatem wzbogaćmy swoją dietę w wyniki możne w witaminy C i E. Witaminę C znajdziemy dokładnie w cytrynie, a także pomidorach, kapuście – szczególnie kiszonej, ziemniakach czy żurawinie, natomiast witaminę E weźmiemy z ziaren zbóż, zielonych liści warzyw oraz zielonego groszku, kukurydzy, olejów roślinnych, oliwek, mleka, serów, jaj czy masła. Oprócz wyrównania ciśnienia tętniczego krwi, cytryna wspomaga i utrzymanie odpowiedniej elastyczności naczyń krwionośnych, minimalizuje ryzyko zawałów i udarów oraz wspiera grę z miażdżycą, a wtedy wszystko dzięki dużej ilości potasu.

O admin

Sprawdź także

Woda z wodociągów musi spełniać surowe normy, wskazane przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia

Rozwiewamy twoje wątpliwości raz na zawsze: tak, wodę z kranu wolno pić! Woda z wodociągów …