Home / Zdrowie i uroda / Czemu oczywiście strasznie doceniamy delikatności i się od nich zdobywamy? Odda się to zapobiec?

Czemu oczywiście strasznie doceniamy delikatności i się od nich zdobywamy? Odda się to zapobiec?

Słodycze sprawiają, że przewidujemy się dobrze, gdyż poruszają w środku poziom serotoniny, związku poprawiającego stan. Jednakże nie można poświęcać się temu zwieść, gdyż nadmiar słodyczy może uważać zły nacisk na morze organów, np. na naczynia krwionośne.

Środkiem do odpowiedzi na pytanie, dlaczego po słodyczach czujemy się dobrze, jest działanie nagłego wzrostu poziomu glukozy we naturze po zjedzeniu „posiłków słodzonych sacharozą”. „Rzeczywiście właśnie można zdefiniować słodycze” – wyjaśniał dr Robert Jarzyna z Biznesu Regulacji Metabolizmu Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego podczas komentarza w ramach X Festiwalu Nauki. Jak podał, sacharoza jest dwucukrem, a dużo silnie, aktualnie w jaskini ustnej, hydrolizuje do jednocukrów – glukozy i fruktozy.

Glukoza stanowi oryginalnym paliwem dla mózgu. Gdy stopień tego cukru we natury rośnie, w środku podwaja się produkcja nowych białek, a jego sztukę bardzo się poprawia. „Najważniejszą jednak podstawą własnego prawego samopoczucia po słodyczach jest wpływ glukozy na przebieg w umysłu poziomu serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który oddziałuje na spokój i masa innych procesów psychicznych, takich jak ból, pamięć, lęk, sen, agresja” – podkreślił badacz. Niedobory serotoniny są brane za podstawową przyczynę depresji, szczególnie wtedy, gdy przeprowadzają jej motywy ze snem (więc w terapii tej przypadłości dopasowuje się związki zwiększające dostępność serotoniny).

Jak przypomniał badacz, do produkcji serotoniny neurony mózgu wykorzystują aminokwas – tryptofan. Gość potrzebuje go świadczyć organizmowi wraz z białkami uruchomionymi w jedzeniu. Do najczystszych jego źródeł dr Jarzyna zaliczył banany, mleko i pestki dyni. Im znacznie tryptofanu spada do środka, tym efektywnie pracuje enzym – hydrolaza tryptofanowa, który pośredniczy w sztuki serotoniny. Potwierdziły ostatnie pytania zarówno na szczurach, jak także na wartościowych ludziach. Dieta pozbawiona tryptofanu powodowała spadek stężenia serotoniny w mózgach szczurów i proste objawy depresji u osób, jakie na starcie doświadczenia były neutralny nastrój. U pacjentów ze miłościami do depresji niedobory tryptofanu w diecie skutkowały ciężkimi obrazami tej przypadłości.

Zanim jednak tryptofan, nowy we natury po strawieniu białek, przybędzie do jednostek nerwowych, musi odbyć barierę krew-mózg. Do tego sensie służy mu idealni nośnik chemiczny. Problem liczy na aktualnym, że tryptofanu w posiłkach jest relatywnie niewiele. Co wiele, pragnie on rywalizować o nośnik – również toż aż z piątką innych aminokwasów, jakich w utrzymaniu jest niezwykle dużo.

„I tutaj oczywiście znaczącą wagę do wygrania mają słodycze” – wyjaśniał biolog. Po spożyciu słodyczy szybko wzrasta poziom glukozy we natury. Co wewnątrz tym chodzi, stawia się oraz stan insuliny – hormonu, który odpowiada za metabolizm glukozy. Dzięki insulinie szanse tryptofanu na nabędzie się do środka wyraźnie rosną, ponieważ „eliminuje konkurencję” – sprawia, że aż trzy aminokwasy konkurencyjne dla tryptofanu zostają przemieszczone, często do mięśni.

About admin

Check Also

Szybka reakcja skóry prawdopodobnie stanowić skutkiem skłonności genetycznych

Reklama: Dobry dermatolog Bydgoszcz Zaczerwienienie skóry zbliża się przede wszystkim z dochodem zewnętrznych czynników, np. …