Home / Porady / Grzybobranie trwa w najwłaściwsze latem i zimą

Grzybobranie trwa w najwłaściwsze latem i zimą

Grzybobranie idzie w najprawdziwsze latem i zimą. A nie wszystkie gatunki grzybów żyją w poszczególnym czasie. Sprawdź, kiedy zbierać borowiki, kurki, maślaki czy podgrzybki.

Sezon na grzyby w szerocy. Wystarczy wziąć koszyk i wychodzić do lasu. W Polsce pyszne borowiki, maślaki, koźlaki i indywidualne jadalne gatunki możemy przyciągać do woli, gdyż większością leśnych terenów zarządzają Lasy Państwowe. Przy organizowaniu grzybobrania pamiętajmy, że leśnicy zawsze chętnie udzielają ochroną i radą, gdzie szukać określonych rodzajów. Przed wyprawą warto poznać kilka zasad, kiedy, gdzie także jako szukać grzybów.

W Polsce jest ponad 40 gatunków jadalnych grzybów leśnych, jednak bardzo podawane są borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki, kanie, gąski, opieńki oraz kurki. Wszystkie wymienione gatunki grzybów można uzyskać na bazarach i bazarach, a też w magazynie, świeże, jak i mrożone. 

Grzyby jednak ich wartość odżywcza jest lekka, od wieków są o wyjątkowym aromacie i dodatku kuchni polskiej. Dlatego nadal są niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Niestety praktycznie każdy grzyb jadalny jest własnego trującego sobowtóra, dlatego gdyby mamy pewne wątpliwości, lepiej zachować czujność i zostać grzyb w lesie. 

Kupując grzyby od na targu albo w składzie, zawsze pytajmy o certyfikat przydatności do jedzenia wykonany przez licencjonowanego grzyboznawcę. Każda partia grzybów jadalnych winna być znana napisem GRZYBOZNAWCA NR… 

Zbierając grzyby pamiętajmy, żeby nie uszkodzić grzybni otrzymującej się w powierzchniowej warstwie gleby. Gwałtowne wyrywanie, zawsze idzie do uszkodzenia grzybni. Starajmy się także nie ścinać nożem grzybów nad ziemią. Odcięta i zostawiona w gospodarki dolna część trzonu rozciąga się i dostarcza zakażenie bakteriami oraz pleśniami macierzystej grzybni. 

Grzyb przed zerwaniem, należy wziąć dłonią za dolną część trzonu, okręcić trzon dookoła treści i tylko potem delikatnie oderwać od podłoża. 

Wysoce naganne jest rozkopywanie ściółki i mchu w dążeniu grzybów. Takie chuligańskie zachowanie pozbawia grzybnię ochrony przed wysychaniem. Niestety, każdego roku rzesze leśnych wandali – domorosłych „grzybiarzy” – bezpowrotnie niszczą bogactwo lasu. 

Zerwany grzyb przed daniem do koszyka należy oczyścić z gleby i resztek ściółki. Grzyby najlepiej czyścić specjalnymi scyzorykami, zaopatrzonymi oraz w szczoteczkę do mycia blaszek i wielkości kapelusza. 

Do zbierania grzybów należy stosować płaskich, niedużych wiklinowych koszyków lub łubianek. Zapobiega to ugniataniu grzybów. Nie chodzi zbierać grzybów do plastikowych toreb lub wiader, w których grzyby zgniatają się, uszkadzają oraz nim wyjdziemy z lasu, grzyby zaczynają gnić. Nawet w wypadku borowików taki zgniecenie i zaparzenie grzybów może mówić do zatruć pokarmowych. 

Grzyby należy zjeść lub przerobić nie później niż w rozwoju dzienie od zebrania. Grzyby przechowywane poza lodówką lub chłodnią szybko się psują. 

Resztek potraw z grzybów nie wolno przechowywać dłużej niż kilka godzin. Nie można wielokrotnie podgrzewać potraw zawierających grzyby. 

Grzyby, ze względu na wielką zawartość chityny, specyficznego błonnika, są produktem ciężkostrawnym. Nie chwali się grzybów osobom z dolegliwościami układu trawiennego, rekonwalescentom i osobom starym. Absolutnie zabronione jest służenie grzybów dzieciom poniżej 6 roku bycia. 

Grzyby można zjeść smażone, duszone albo nawet pieczone. Można je oraz ususzyć lub zamrozić.

About admin

Check Also

Przyjęcie ślubne to, najczęściej, zestaw stąpających po sobie, kilka czy niezwykle aktualnych, momentów.

Reklama: Zespół weselny Bydgoszcz Przyjęcie ślubne to, najczęściej, zestaw następujących po sobie, kilka lub niezwykle …