Home / Ciekawostki / Kalarepa to dwuletnia roślina chodząca do rodziny kapustowatych, do których zaliczamy również brokuły, jarmuż, kalafior, brukselkę, kapustę chińską, kapustę głowiastą białą i czerwoną, kapustę pekińską oraz kapustę włoską.

Kalarepa to dwuletnia roślina chodząca do rodziny kapustowatych, do których zaliczamy również brokuły, jarmuż, kalafior, brukselkę, kapustę chińską, kapustę głowiastą białą i czerwoną, kapustę pekińską oraz kapustę włoską.

Kalarepa to dwuletnia roślina przylegająca do rodziny kapustowatych, do których zaliczamy również brokuły, jarmuż, kalafior, brukselkę, kapustę chińską, kapustę głowiastą białą i czerwoną, kapustę pekińską oraz kapustę włoską. Kalarepa znana jest absolutnie z uprawy i nie można jej odnaleźć na stanowiskach naturalnych.

Pierwsze opisy kalarepy wychodzą z XVI wieku, aczkolwiek widoczna istniała obecnie w dawnym Rzymie pod nazwą caulorapa. Pierwsze uprawy kalarepy pojawiły się w Europie Zachodniej pod koniec XVIII wieku, ale do Własny kalarepa dotarła tylko w wieku XIX.

Wprawdzie nie stanowi to najczęstsze warzywo w Polsce, kalarepa ma duże liczby odżywcze, i dodatkowo smakowe. Część którą kosztujemy to przerośnięta i zgrubiała łodyga, będąca wyjątkowym źródłem witamin z linie B (B1, B2, B6), witaminy C, ß-karotenu oraz witaminy K.

Witaminy z klasy B są niezbędne w moc procesach biochemicznych, m.in. do wymian węglowodanów. Są również składowymi licznych koenzymów, a np. witamina B6 bierze wkład w byciu hormonów, takich jak serotonina i adrenalina. Niedobór witamin grupy B może wykazywać się problemami skórnymi i zmniejszoną siłą na stres. Witaminę C i ß-karoten wywodzi się za witaminy antyoksydacyjne, chroniące przed złym działaniem wolnych rodników.

W kalarepie otrzymuje się i wiele mikro- i makroelementów, m.in. takich jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan. 

Dodatkowo, w kalarepie znajduje się luteina konieczna do odpowiedniego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto wszystkie warzywa kapustowate zawierają glukozynolany, które działają ochronnie przed uszkodzeniem struktury DNA, z czym łączy się bezpośrednio działanie zapobiegawcze w chorobach nowotworowych. Drugą grupą związków właściwą dla kapustowatych są flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne, przez co zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym a mają racji bakteriostatyczne i grzybobójcze.

Zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że warzywo to usprawnia perystaltykę jelit. Co ważne, kalarepa uznawana jest do unie warzyw nieuczulających, a z powodzeniem ważna ją zawrzeć do jadłospisu dzieci z 6. miesiąca życia.

Kalarepę szczególnie sugeruje się osobom cierpiącym na cukrzycę a kobietom będącym na diecie redukcyjnej z opinie na zły indeks glikemiczny a dodatkowo małą kaloryczność – 29 kcal w 100 g produktu.

Wbrew to chodzi pamiętać, że najdroższą w witaminy oraz sole mineralne częścią rośliny są jednak młode liście, które pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę.

Liście kalarepy są też doskonałym źródłem chlorofilu. Chlorofil to młody pigment absorbujący promieniowanie ciepłe i obracający spożywa w działalność. Dzieje się to wszystko w produktu fotosyntezy. Chlorofil ma postać zbliżoną do barwnika krwi – hemoglobiny, a często wymienia się go „żywą krwią” roślin.

Kalarepę najlepiej jeść w formie surówek z dodatkiem małej ilości oleju roślinnego tłoczonego na zima. Świetnie się sprawdza nadziewana farszem mięsnym czyli jak zapach do zup i kremów.

About admin

Check Also

Woda z wodociągów musi spełniać surowe normy, wskazane przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia

Rozwiewamy twoje wątpliwości raz na zawsze: tak, wodę z kranu wolno pić! Woda z wodociągów …