Home / Kuchnia / Krewetki to najbardziej otwarte również cenione owoce morza.

Krewetki to najbardziej otwarte również cenione owoce morza.

Krewetki toż zwłaszcza częste także cenione owoce morza. Swoją markę zawdzięczają przyjaznemu i dobremu mięsu, a jeszcze wielkiej cen odżywczej. Są bowiem bogatym źródłem białka, witamin z klasy B oraz cennych składników mineralnych. Oprócz tego nasze są oraz ze znajomych afrodyzjakalnych właściwości.


Krewetki to dużo rozpowszechnione owoce morza. Występują zwłaszcza w powierzchniach przybrzeżnych mórz i oceanów, ale spotkać można i gatunki słodkowodne spędzające w wodach krajów tropikalnych. Na europejskie stoły krewetki trafiają z wybrzeży Francji, Włoch, Hiszpanii i Silnej Brytanii. Lube są te odławiane z zimnych mórz (Morza Północnego i okolic Grenlandii).

  • Wśród wielu odmian najbardziej atrakcyjne są:
  • krewetki królewskie (olbrzymie) – to drinki z najpopularniejszych krewetek. Na 1 kg przypada zaledwie 12-18 gier tych skorupiaków. Mają duży odwłok także daleko podatny pancerz. Dolna część ciała jest jasna, natomiast grzbiet – szarobrązowy;
  • krewetki tygrysie – polecają się zielonkawo-szarym kolorem pancerza, który pod wpływem obróbki termicznej zmienia barwę na pomarańczową. Mięso krewetek tygrysich jest pełne i jędrne;
  • krewetki białe – mają dość duży rozmiar (długość do 22 cm). Mają zwartą, jędrną konsystencję i dość słodki smak;
  • krewetki pełnomorskie.

Wszystkie odmiany dzielą się przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży i barwą. Najczęściej widziane są krewetki białe i czerwone, ale są także żółte, kremowe, brązowe, i nawet zielone. Po ugotowaniu niemal wszystkie stoją się pomarańczowe lub bladoróżowe.
Krewetki mają niewielkie mięso także są niezwykle smaczne, przecież wtedy nie cały ich walor. Mają bowiem także wielką wartość odżywczą, dlatego coraz chętniej pojawiają się na swoich stołach. Przede ludziom są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Prezentuje się ono dużą strawnością i wielkim składem aminokwasów. Krewetki mogą a bez przeszkód zastępować mięso. Warto jednak wiedzieć, że zawartość specyficznego białka, którym jest tropomiozyna, często wywołuje alergię pokarmową. Jej wyrazami są najczęściej: katar, łzawienie i zaczerwienie oczu, kaszel. W wypadku zaobserwowania takiej reakcji organizmu, należy wykluczyć krewetki z diety.
Krewetki dostarczają wielu ważnych witamin i składników mineralnych. Są niebywale korzystnym źródłem selenu, jodu, miedzi, magnezu, potasu i fluoru. Selen jest przyjemnym antyoksydantem, wzmacnia układ immunologiczny, chroni serce, a też zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. Fluor jest ważny dla ochrony zębów przed próchnicą, jod z zmian zapewnia prawidłowe działanie tarczycy. Pod względem zawartości witamin, krewetki są szczególnie duże w witaminy z linie B.
Zawierają:
witaminę B6, która korzystnie wchodzi na bycie organizmu nerwowego, a dodatkowo podnosi odporność organizmu;
witaminę PP, która przychodzi na produkcję hormonów płciowych i hormonów tarczycy, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca;
witaminę B12, jaka stanowi nieodzowna w procesie produkcji czerwonych krwinek, odgrywa także istotną siłę w czystym działaniu organizmu nerwowego.

Warto podkreślić, że przy tych licznych zaletach, krewetki są również lekkostrawne, niskokaloryczne i przedstawiają się niską zawartością tłuszczów nasyconych. 100 gramów tych skorupiaków to jakiś 90 kalorii. Są zatem polecane każdym kobietom dbającym o linię.
Krewetki mogą stanowić również świetną przekąską, kiedy i daniem głównym. Przyznają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Ważna je powodować do zup, sosów i pozostałego typie sałatek.

About admin

Check Also

Zdrowe planowanie jest nieodłącznym elementem zdrowego poziomu życia.

Zdrowe gotowanie jest nierozłącznym elementem odpowiedniego poziomie bycia. I gdy wiadomo spośród wszystkich dróg obróbki …