Home / Porady / Niezwykle świeża a niepowtarzalna spośród najbardziej powszechnych roślin znajdujących swoje zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie, czyli mięta.

Niezwykle świeża a niepowtarzalna spośród najbardziej powszechnych roślin znajdujących swoje zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie, czyli mięta.

Niezwykle aromatyczna a pewna spośród niezwykle popularnych roślin znajdujących swoje użycie w kuchni i ziołolecznictwie, czyli mięta. Najbardziej znacząca jest mięta pieprzowa i zielona, a ważna przyjść jej znacznie nowych odmian, jak choćby miętę czekoladową, cytrynową lub pomarańczową. Mięta dobrze sprawdza się jako zapach do orzeźwiających napojów, deserów czy chłodników, a potrafi oraz być znakomitym składnikiem pokręcającym smak dań serwowanych na słońce. 

Mięta jest wysoce popularna w uprawie. W wartości nie wymaga prawie swej uwagi. Wysadzona do gleby już się rozrasta. Jest rośliną wieloletnią. Wysadzamy ją w upalnym i otwartym środowisku i zawsze odchwaszczamy. Liście mięty obrywamy przed kwitnieniem. Miętę wysadzoną w parku możemy wydawać już od czerwca, a przy efektywnej i bogatej pogodzie nawet pod koniec maja. Oberwane liście mięty można suszyć lub zamrażać. Miętę możemy jeszcze wysadzić na balkonie czyli w doniczce na parapecie. 

Liście mięty zaskakują głębią zapachu i bardzo intensywnym i bliskim aromatem. Mięta jest delikatnie słodka z jednoczesną nutka goryczy. Każda odmiana mięty smakuje nieco inaczej. Mięta cytrynowa uwodzi delikatnym cytrynowym zapachem – to moja ulubiona odmiana.

Mięta na pozór ujawnia się być razem zwyczajna, zapewne dlatego, iż jest wyjątkowo przystępna a często spotykana, a właśnie ma najbardziej pozytywny wpływ na własny układ. Małe zielone listki mięty potrafią wpłynąć na poprawę naszego nastroju, działają uspokajająco. Już swoje babcie stosowały miętę na fakty żołądkowe. Mięta odświeża też wypoczynek i wchodzi na poprawę działania dróg oddechowych.

Liście mięty to źródło witaminy A także C oraz wapnia, magnezu, potasu i żelaza.

Nie ćwicz nie wspomnieć o dużym zastosowaniu mięty w kuchni. Najczęściej zajmowana jest do deserów i wzmacniających napojów, ale idealnie sprawdzi się oraz jak bonus do mięs, sosów czy nawet pierogów z serem i zdrową miętą, które pracowała moja babcia. W sukcesie dań podawanych na zimno, mięta będzie doskonałym przyrządem do sałatek, kanapek, sorbetów i pewnie chłodników. Na blogu znajdziecie przepis na chłodnik litewski z miętą lub gazpacho z granitą miętową. Mięta to także doskonały dodatek do pełnych potraw. Przez nasze marce sprawi, że jedzenie będzie szybko przyswajalne dla swego organizmu.

Mięta w twarzy wysuszonych listków to idealny składnik do herbaty i naparów oraz aromatyczna przyprawa do wielu dań.

About admin

Check Also

Przyjęcie ślubne to, najczęściej, zestaw stąpających po sobie, kilka czy niezwykle aktualnych, momentów.

Reklama: Zespół weselny Bydgoszcz Przyjęcie ślubne to, najczęściej, zestaw następujących po sobie, kilka lub niezwykle …