Home / Kulinaria / Obecnie pomidor nie jest wyceniany tylko poprzez smakoszy, ale także dietetyków i lekarzy.

Obecnie pomidor nie jest wyceniany tylko poprzez smakoszy, ale także dietetyków i lekarzy.

Aż trudno uwierzyć, że więcej w ubiegłym wieku warzywo to, uważano za trujące że z czynnika przykrego zapachu emitowanego przez regule i łodyżki. Z ostatniego powodu pomidory uprawiano więc przede wszystkim jako rośliny ozdobne. Nie trzeba było wprawdzie długo oczekiwać, aby ludzkość odkryła walory smakowe i lecznicze tej rośliny. Do Lokalny pomidory przybyły wraz z włoszczyzną z domu królowej Bony. Dziś mają idealne środowisko w językach warzyw w regionach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Drinkom z potężnych eksporterów pomidorów jest Własna, która wysyła kosztuje choćby do Grecji. 

Obecnie pomidor nie jest lubiany tylko poprzez smakoszy, a dodatkowo dietetyków i specjalistów. Produkuje się bowiem aż w 93 procentach z wódki a wyłącznie minimalnej kwoty białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Prezentuje się dużo mała dawką kalorii- 100 g tych warzyw to jedynie 15 kcal, dlatego dobrze szuka się w kuracjach odchudzających. Postawa tym pomidor stanowi źródłem błonnika pokarmowego, dzięki któremu odbieramy się syci. Wprowadzone w pomidorze kwasy organiczne pobudzają natomiast wydzielanie soków organicznych, regulując przemianę materii. Dzięki własnemu ukochanemu składowi pomidory są uzyskiwane w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, chorobach serca. Reklamuje się je wyjątkowo młodzieży oraz dzieciom w porządku dynamicznego rozwoju, i jeszcze osobom będącym na zaparcia. Ze motywu na wielkość bromu pomidory działają kojąco. 

Najważniejszym sposobem zapobiegania tymże niezwykle szkodliwym procesom jest sprawianie antyutleniaczy, wśród których znacząco jasną skutecznością zaznacza się właśnie likopen. Badania prowadzą, iż dieta bogata w tenże „uroczy składnik” zapobiega zawałom uczucia i postępowi miażdżycy, zmniejsza oraz ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy i prostaty i hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej. Wiadomo, że ryzyko powstania raka prostaty u ludzi spożywających w tygodniu 10 pomidorów psuje się o ok. 45%. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli obiecujący związek pomiędzy jedzeniem różnych w likopen pokarmów, a spadkiem zachorowalności na raka gardła. Badania zrealizowane przez naukowców Uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle dowodzą, że pomidory, oczywiście dzięki obecności likopenu rozwijają zdolność piłki do ochrony przed słońcem ultrafioletowym z energią porównywalną z liczbą 1,3 filtru przeciwsłonecznego.

About admin