Home / Kulinaria / W Polsce kuchnia stanowi stroną tożsamości narodowej.

W Polsce kuchnia stanowi stroną tożsamości narodowej.

W Polsce kuchnia jest branżą tożsamości narodowej. Tradycyjnym polskim wydaniem spożywanym stosunkowo o każdej godzinie dnia jest kotlet. Co dodatkowo lubimy smakować? Mówimy, jakie są przyzwyczajenia kulinarne Polaków.

Kuchnia polska – element tożsamości narodowej

Jak nazywają liczne badania, Polacy wykazują duże przywiązanie do bliskiej kuchni. Uważają, że kuchnia jest mocno zakorzeniona w tradycji narodu, więc również własne postępowania kulinarne używają jak punkt tożsamości narodowej. Nic zatem dziwnego, że potencjalny Polak spytany o specjalną potrawę dumnie wymieni danie według przepisów kuchni polskiej. Co więc lubią jeść Polacy? Poznaj swoje postępowania kulinarne.

Jak robi codzienny jadłospis Polaków?

Codzienny jadłospis Polaków dopasowuje się z mało popularnych pozycji. Na lokalnych stołach są potrawy przyrządzane według starych sprawdzonych przepisów. Trudno wykryć w typowym polskim menu jakieś ciekawe dania. Tak naprawdę lista potraw jadanych na co dzień jest średnio nietrwała także kicz w niej usytuowania na eksperymenty.

Tradycyjny polski jadłospis otwierają kanapki, które Polacy łatwo żerują na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Najbardziej tradycyjną zupą jest pomidorowa, jarzynowa lub rosół. Królem drugiego dania jest mięso. Polacy wychodzą za kotletem mielonym, schabowym lub drobiem pieczonym. Jeżeli poszukuje o przyrządy do dodatkowego dania, najczęściej zakładamy na marchewkę z groszkiem lub zasmażane buraczki. Pomimo iż doceniamy pierogi, dania rybne, nie myśląc o knedlach czy pyzach, to wprawdzie większość Polaków rzadko sięga po ostatnie lokaty, uwzględniając je zbyt czasochłonne.

Choć tradycyjny jadłospis polski jest prymitywny i stosunkowo nieróżnorodny, okazuje się, że nie wszyscy Polacy są uprzedzeni do zmiany. Jesteśmy ludem ciekawskim, interesują nas różne style i tradycje kulinarne. Jednak odwagę, by eksperymentować w kuchni, mają przede wszelkim zdrowi Polacy. To racja oni wywołują upust swojej sztuce w kuchni, przygotowując potrawy inspirowane kuchniami świata.

About admin