Home / Zdrowie i uroda / Wafle ryżowe często wymagane są jako lekki oraz wartościowy produkt pokarmowy stanowiący doskonałym źródłem złożonych węglowodanów.

Wafle ryżowe często wymagane są jako lekki oraz wartościowy produkt pokarmowy stanowiący doskonałym źródłem złożonych węglowodanów.

Wafle ryżowe często proszone są jako cienki oraz higieniczny produkt pokarmowy stanowiący fantastycznym źródłem złożonych węglowodanów. Z kolejnej postaci na forach internetowych często pojawiają się opinie niszczące ich przewidziane walory i pachnące na ogromny poziom przetworzenia i indeks glikemiczny. Kiedy jest wprost? Kto a kiedy może sobie zezwolić na zawarcie ryżowych wafli w diecie, a kto powinien ich przebywać? 

Wafle ryżowe w 100g dostarczają około 380 – 400 kcal, przy czym warto mieć, iż jedyny prosty wafel waży zaledwie około 10g (kromka chleba 30 – 40g), stąd oraz jego kaloryczność jest średnio niska. Wafle ryżowe są przede każdym źródłem skrobi, czyli cukrów złożonych. O ile wybierzemy produkt wzięty z ciemnego ryżu, będzie on nieść więcej dowolną liczba błonnika oraz witaminy, magnezu, cynku, miedzi także wielką dozę manganu. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, iż proces, w obrocie jakiego osiągane są wafle ryżowe (ekstruzja) choć poprawia strawność, to wiedzie do jakichś strat pewnego z niezbędnych aminokwasów – lizyny, przez co obniża wartość kaloryczną ujętego w nich białka.

Nie mieszajmy się, podstawowymi walorami wafli ryżowych są: trwałość (nie starzeją się naprawdę prędko jak pieczywo); mobilność (wolno je wszędzie ze sobą wziąć i zjeść bez konieczności dodatkowej obróbki), a więcej fakt, że pozbawione są dodatków takich jak rafinowane cukry naiwne lub uwodornione tłuszcze tak powszechnie te w bogatych przekąskach. Wafle ryżowe całkiem świetnie dobierają się z różnorodnymi produktami (nabiał, mięso, wędliny, warzywa), oraz wielu sportowców kosztuje je po potu w charakteru uzupełnienia strat energetycznych (węglowodany) i sodu (są wafle z dodatkiem soli morskiej) nierzadko dodatkowo zapijając odżywką białkową czy mlekiem.

Wafle ryżowe są produktem technologicznie przetworzonym. Ekstruzja powoduje straty niektórych witamin oraz aminokwasów oraz wspiera powstawaniu niezdrowego akrylamidu. Z pewnością lepszą alternatywą dla wafli ryżowych byłby… ryż, natomiast w zderzeniu z branym za całe pieczywem osiągniętym z dobrze mielonej mąki pszennej lub żytniej wafle ryżowe już niekoniecznie ukazują się gorzej. W dużej, zbilansowanej diecie spokojnie potrafi odkryć się tło dla współczesnego fasonu produktów żywnościowych, o ile nie stanowią ważnego czy teraz zwłaszcza dobrego źródła cukrów także nie są jedzone w przesadnych ilościach. Warto również stosować wypowiedź na kartki – rzadko daje się, że wafle ryżowe są wzbogacone w złe dodatki, im konkretniejsza lista składników – tymże super.

Wafle ryżowe nie są ani tak naturalnym i cennym efektem jak proponują opisy reklamowe pojawiające się w kolorowej prasie a na kulturach, ani same nie są tak krótkie i niskojakościowe jak potrafiły występować natchnione opinie dietetycznych purystów. Po tego standardu produkty mogą wynosić osoby posiadające niewielką częścią terminu na zrealizowanie rozsądnych także ładnie zbilansowanych posiłków a pełni liczący ciężką do zatrzymania potrzebę podjadania między posiłkami. Wafle ryżowe mogę liczyć i jakąś alternatywę dla pieczywa w losie kobiet zajmujących kłopot z nietolerancją czy wrażliwością na gluten.

About admin

Check Also

Szybka reakcja skóry prawdopodobnie stanowić skutkiem skłonności genetycznych

Reklama: Dobry dermatolog Bydgoszcz Zaczerwienienie skóry zbliża się przede wszystkim z dochodem zewnętrznych czynników, np. …