Home / Bez kategorii / Wartości odżywcze mięsa kóliczego

Wartości odżywcze mięsa kóliczego

Porównanie składu mięsa króliczego z składem mięsa innych rodzajów zwierząt.


W poprzednich zachowaniach kulinarnych istnieje szereg potraw i produktów, które nie zajmują się zbytnią popularnością, pomimo, iż w pozostałych kulturach zajmują eksponowane miejsca na stołach. Braku szerszego zainteresowania mięsem kozim, baranim lub króliczym należy znajdować w waszych zachowaniach i zainteresowaniach. Dla wielu firm koza lub królik wciąż są symbolem biedy a mięso tych zwierząt obserwuje się zbyt mało wartościowe. Można się również natrafić z dowolnymi uprzedzeniami natury medycznej i higienicznej, tego oczywiście nie znajduje żadnego merytorycznego uzasadnienia. Zupełnie miedzy bajki należy włożyć przeświadczenie pewnych osobników, jakoby króliki krzyżowały się z szczurami. Pomińmy jednakże milczeniem te wszelkie przygotowania i przyjrzyjmy się bliżej samemu mięsu króliczemu. Posiada ono rzeszę własnych zdeklarowanych partnerów również stanowi lub kupowane w interesach bądź pozyskiwane z swoich hodowli przydomowych.
Wielkość produkcji jest nierozerwalnie połączona z spożyciem mięsa króliczego, jako składnikiem determinującym popyt. Spożycie mięsa króliczego w Polsce stanowi jedynym z najgrubszych w Europie i tworzy 0,4 kg na osobę rocznie. Największe spożycie zanotowano we Włoszech – 5,3 kg, potem we Francji i Hiszpanii, gdzie cenę ta stosuje 3,0 kg, ale Belgia i Portugalia mieści się w przedziale dwudziestu – 2,5 kg rocznie. W Polsce informacje te mogą stanowić obniżone ze względu na sztuk w określeniu ogólnej konsumpcji – króliki są hodowane na własne konieczności gospodarstw i stanowią poza wszelką ewidencją. Nie możemy jednak zamaskować faktu, iż eksport mięsa króliczego z własnych ubojni żyje i w 2003r. wyniósł 78% ogólnej sprzedaży. W projekcie rozpowszechnienia mięsa króliczego wśród odbiorców zamieszczono w tym artykule opinii na punkt wartości odżywczych tego ciała i porównano je z pozostałymi, bardziej przystępnymi mięsami (tabela jeden).

Mięso królicze określane jest do mięs białych, łatwo strawnych, mocnych i słabych. Jego konsystencja jest drobnoziarnista. Króliki dostarczają niezwykle potrzebnego mięsa o niebezpiecznej zawartości białka – powyżej 20%, i niskiej zawartości tłuszczu (3-5%). Poza czym istnieje wtedy mięso bogate w momenty mineralne (sole żelaza, wapń i fosfor), witaminy (szczególnie grupy B) i mikroelementy (miedź, kobalt i cynk). Dodatkowym niezwykle istotnym walorem mięsa króliczego jest wielka przyswajalność jego białka poprzez organizm człowieka – około 90%, w trakcie jak np. mięsa wołowego, jedynie 60%. Tłuszcz jest jasny i przyjemny, odkładany przede wszystkim koło nerek, żołądka, i za łopatkami. Skład chemiczny tego tłuszczu kupi na zaliczenie go do związków lekkostrawnych, o znakomitej ceny odżywczej. Należy też zaznaczyć niską zawartość cholesterolu w mięsie króliczym, która wedle własnych i amerykańskich badań, jest niższa aniżeli u popularnych u nas mięs czerwonych, ale nawet mięsa drobiowego; z ostatniego tylko powodu kształtuje się ono dla osób zagrożonych schorzeniami układu krążenia.
Poniżej porównano mięso królicze z wołowiną, baraniną, wieprzowiną półtłustą, cielęciną i ciałem kurzym, pod względem ilości składników pokarmowych w poszczególnych rodzajach mięs (tabela jeden).

Tabela 1. Porównanie zawartości składników pokarmowych w ciele króliczym
z ciałami innych gatunków zwierząt

Rodzaj
mięsa Woda (%) Białko (%) Tłuszcz (%) Składniki mineralne (%) Wartość energetyczna 100 g mięsa (KJ) Zawartość cholesterolu w 100 g mięsa (mg)
Wołowina 68,5 15,0 4,5 0,85 584,7 37-48
Baranina 55,1 12,1 11,5 0,90 655,1 78
Wieprzowina
półtłusta 51,1 15,3 13,9 0,75 784,9 66-72
Cielęcina 77,8 20,0 9 1,20 382,4 38-83
Mięso kurze 76,2 19,7 1,4 1,37 415,9 75-108
Mięso królicze 69,3 20,4 4,0 1,39 638,8 35

Mięso królicze określa się największą ilością białka (20,4%) a największą ilością składników mineralnych (1,39%). Białko to, jak szybko wcześniej zaznaczono, jest bezpośrednio przyswajalne poprzez system człowieka – w 90 procentach. Pod tym względem mięso królicze wypada niezwykle dobrze w zderzeniu z wołowiną, która powoduje 15% białka, które jest przyswajalne tylko w 60 %. W zestawieniu wykazano również, iż ma najgorszą zawartość cholesterolu, na to zapisuje się aktualnie wielki wpływ. Ogólnie wyciągnięto wniosek, że pod względem wielkości składników pokarmowych mięso królicze jest zbieżne z cielęciną i mięsem kurzym. Wołowinę, baraninę i wieprzowinę półtłustą zaliczyć możemy do różnej grupy podobnej pod względem ilości składników pokarmowych. Są rozwiązanie natomiast mięsa czerwone, natomiast mięso królicze i kurze zaliczamy do mięs białych, za wyjątkiem cielęciny, która więcej jest klasyfikowana jako mięso czerwone. W zestawieniu nie uwzględniono ryb.
W przypadku promocji mięsa króliczego nie trzeba kierować nie zawsze dobrych z prawdą, lecz chwytliwych, haseł. Jest ono rzeczywiście smakowite i młode.
Omówione walory mięsa króliczego niewątpliwie przemawiają za rozpowszechnieniem konsumpcji tego mięsa w Polsce, co było się teraz w polskich Unii Europejskiej. Wzrost konsumpcji będzie zjednoczony z zmianą tradycji żywieniowych Polaków natomiast ich otwartością na obecne systemy żywienia.

About admin

Check Also

Kilka faktów na motyw chelatacji

Chelatacja zdobywa w Polsce coraz popularniejsze skupisko zwolenników. Forma ta zwykle grana istnieje w działaniu …